Komisja Europejska uruchamia nowoczesne centrum wiedzy na temat fałszowania żywności i zapowiada wojnę z dystrybutorami produktów spożywczych, które mają istotne różnice w składzie na różnych rynkach, choć sprzedawane są pod tą samą marką i posiadające niemal identyczne opakowanie.

Komisja Europejska zainaugurowała w Strasburgu działalność centrum wiedzy na temat fałszowania i jakości żywności. Jest to odpowiedź Brukseli na  nadużycia dotyczące fałszowania i jakości żywności. Eksperci centrum ma wspierać decydentów UE i władze krajowe, udostępniając i rozpowszechniając aktualne informacje naukowe na temat fałszowania żywności i kwestii związanych z jakością żywności. Zdaniem Komisji, obawy co do fałszowania i jakości żywności podważają zaufanie konsumentów i powodują szkody w całym łańcuchu dostaw żywności w Europie, od rolników po sprzedawców detalicznych. Przypadki fałszowania żywności dotyczą niemal wszystkich kategorii produktów; w ostatnim okresie zidentyfikowana takie praktyki m.in. w odniesieniu do towarów takich, jak  oliwy z oliwek, wina, miodu, ryb, nabiału, mięsa i drobiu. Konsumenci są również narażeni na nieuczciwe praktyki handlowe, polegające na sprzedaży produktów spożywczych wykazujących istotne różnice w składzie na różnych rynkach, ale posiadających podobne opakowanie.

– Jakość spożywanej przez nas żywności jest ważna dla wszystkich, a ponieważ fałszowanie żywności to działalność przestępcza o charakterze transgranicznym, UE ma tu do odegrania ważną rolę. Inauguracja centrum wiedzy na temat fałszowania i jakości żywności jest ważnym krokiem. Centrum pomoże chronić integralność unijnego łańcucha żywnościowego i jakość produktów spożywczych, stanowiąc wyraźną wartość dodaną dla Europejczyków – powiedział  Tibor Navracsics, komisarz do spraw edukacji, kultury, młodzieży i sportu.  Jak wynika z szacunków Komisji Europejskiej roczne straty przemysłu spożywczego spowodowane przez fałszerstwa żywności wynoszą 8-12 miliardów euro.

– Fałszowana żywność, czyli produkty zawierające inne składniki, niż te które są wskazane na opakowaniu lub wykonane z innego surowca, w wielu przypadkach mogą stanowić bardzo poważne zagrożenie dla osób z problemami zdrowotnymi  – mówi Klaudia Anioł, prezes fundacji Instytut Ochrony Praw Konsumentów. Typowym przykładem fałszowania żywności  jest stosowanie analogów sera wykonanych z tłuszczu roślinnego zamiast sera, który jest wytwarzany z mleka. Zdaniem FIOPK, nowopowstałe centrum może jednak być bardzo ważnym instrumentem, które będzie koordynować działania w zakresie nadzoru rynku w odniesieniu do składu i właściwości żywności oferowanej w tym samym opakowaniu i pod tą samą marką na kilku rynkach w Unii. – Mamy nadzieję, że projekt centrum nie jest tylko przedsięwzięciem PR-owym, by pokazać konsumentom, że unijni urzędnicy działają na froncie spożywczym. – komentuje Klaudia Anioł z FIOPK.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Zostaw komentarz
Proszę wpisz nazwę użytkowniak