Fundacja Instytut Ochrony Praw Konsumentów (FIOPK) zgłosiła do Komisji Europejskiej opinię w sprawie stosowania formaldehydu jako środka bioasekuracyjnego do walki z salmonellą na etapie produkcji pasz w krajach UE.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 528/2012 z dnia 22 maja 2012 r. w sprawie udostępniania na rynku i stosowania produktów biobójczych, formaldehyd został wyłączony z użycia jako środek biobójczy do konserwowania pasz. Decyzją Komisji z dnia 25 kwietnia 2013 r. wyłączono ze skutkiem od dnia 1 lipca 2015 r. możliwość stosowania formaldehydu jako preparatu biobójczego. Od tamtej pory w Polsce alternatywą dla formaldehydu stosowaną przez producentów pasz są wykorzystywane – jak informowało w lipcu br. Ministerstwo Rolnictwa – „czynniki fizyczne np. temperatura podczas granulowania, ekstrudowania lub ekspandowania paszy, oraz chemiczne np. stosowanie dodatków kwasów organicznych w celu ograniczenia ryzyka związanego z patogenami Salmonella”.

W ramach procesu konsultacji publicznych, 7 grudnia br. fundacja Instytut Ochrony Praw Konsumentów przekazała Komisji Europejskiej wniosek o ponowne zezwolenie na stosowanie środków biobójczych na bazie formaldehydu w paszach przemysłowych dla drobiu i trzody chlewnej, które zdaniem ekspertów są bezpiecznym i skutecznym środkiem w walce z bakteriami salmonella. Dopuszczenie formaldehydu jako dodatku biobójczego do pasz popiera 21 krajów UE, w tym liczący się producenci drobiu, tacy jak Wielka Brytania, Niemcy i Hiszpania. Poza UE formaldehyd stosowany jest jako dodatek paszowy na obu kontynentach amerykańskich, w Azji i po sąsiedzku na Białorusi, w Rosji i na Ukrainie.

FIOPK nie ma powiązań ani finansowych zależności wobec jakiejkolwiek organizacji lub kogokolwiek prowadzącego działalność w zakresie produkcji preparatów biobójczych, dodatków do pasz lub pasz.

Zobacz:

ŹRÓDŁOFIOPK
UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Zostaw komentarz
Proszę wpisz nazwę użytkowniak